FacebookInstagramTwitterContact

 

Jose Mourinho eyes Man United clear-out; Luke Shaw among exits - sources           >>           Man killed, two injured in Telipok Ria roundabout accident           >>           Kebawah DYMM utus tahniah kepada Presiden Persekutuan Rusia           >>           Berkenan kurniakan hadiah juara Kejohanan Golf Persatuan Golf Profesional Wanita 2018           >>           Peruntukan RKN 11 merangkumi pembangunan infrastruktur dan penyelidikan           >>           Keluaran peladang belum memenuhi keperluan dalam negara           >>           Lebih banyak takat tiruan di pesisiran pantai dibina           >>           Pelbagai pilihan latihan kemahiran keusahawanan bagi belia           >>           Teknologi Bahagian Arkeologi, Jabatan Muzium-Muzium setaraf piawaian antarabangsa           >>           Stephen Hawking's Final Paper Proposes Way To Detect The 'Multiverse'           >>          

 

SHARE THIS ARTICLE
REACH US


GENERAL INQUIRY

admin@brudirect.com

 

ADVERTISING

marketing@brudirect.com

 

PRESS RELEASE

pr@brudirect.com

 

HOTLINE

+673 222-0178 [Office Hour]

+673 223-6740 [Fax]

 Upcoming Events

Prayer Times


The prayer times for Brunei-Muara and Temburong districts. For Tutong add 1 minute and for Belait add 3 minutes.


Imsak

: 04:58AM

Subuh

: 05:08AM

Syuruk

: 06:25AM

Doha

: 06:47AM

Zohor

: 12:29PM

Asar

: 03:37PM

Maghrib

: 06:31PM

Isyak

: 07:40PM

 The Business Directory


 

 Bahasa Melayu


  Home > Bahasa Melayu


RTB Giat Memperluas Pencapaian Audience


 


 March 9th, 2018  |  11:53 AM  |   233 views

BANDAR SERI BEGAWAN

 

Radio Televisyen Brunei (RTB) berusaha untuk memperbaiki perisian program dan kualiti penerbitan dan pada masa yang sama, jabatan tersebut juga membeli rancangan yang menarik dan terkini dari luar negeri untuk menarik lebih ramai penonton.

 

RTB juga giat memperluas pencapaian audience melalui penggunaan media baharu seperti facebook RTB, RTB News, Rangkaian-rangkaian Radio, Instagram, rtb.bn, Youtube, RTB Media Baharu.

 

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Yang Berhormat Dato Seri Paduka Awang Haji Abdul Mokti bin Haji Mohd. Daud menjelaskan isu yang dikemukakan oleh Yang Berhormat Pengiran Haji Mohamed bin Pengiran Haji Osman @ Othman berhubung langkah-langkah yang diambil oleh pihak RTB mengenai persaingan siaran dengan TV Astro dan Satelit Indonesia.

 

Menurut Yang Berhormat Menteri di Jabatan Perdana Menteri, RTB turut mengambil langkah ke hadapan dengan memperkenalkan platform Live Streaming melalui media sosial bagi acara-acara kenegaraan seperti sambutan-sambutan Hari Keputeraan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam, Acara-acara sambutan Jubli Emas Kebawah Duli Yang Maha Mulia, Hari Kebangsaan Negara Brunei Darussalam, Musabaqah-Musabaqah Membaca Al-Quran dan lain-lainnya yang mana ianya mendapat jumlah tontonan yang tinggi bukan sahaja dari dalam negeri bahkan hingga mencapai keluar negeri seperti Amerika Syarikat dan negara-negara Eropah.

 

Terdahulu, Yang Berhormat menerangkan mengenai masalah penerimaan siaran digital RTB di kawasan pendalaman yang dibangkitkan oleh Yang Berhormat Awang Hanapi bin Mohd. Siput.

 

Menurut Yang Berhormat, RTB mengambil perhatian serius mengenai isu penerimaan siaran digital di kawasan-kawasan pedalaman di Daerah Belait, Daerah Tutong dan Daerah Temburong dan akan mengambil siasatan yang terperinci ke arah pembaikan dan merancang keperluan teknikal dalam mengatasi perkara tersebut

 

"Hasil pemeriksaan turut mendapati isu penerimaan siaran televisyen digital bukan sahaja disebabkan kawasan lembah ataupun terhadang ataupun terhalang. Ada juga isu yang lain iaitu kurang pemahaman mengenai peralatan termasuk pemasangan antena yang salah serta pendawaian yang tidak betul atau rosak.  

 

RTB secara berterusan akan memberikan khidmat nasihat dan tunjuk ajar kepada orang ramai jika diperlukan. Orang ramai boleh juga menghubungi Radio Televisyen Brunei di talian yang telah diberikan iaitu 2225967," ujar Yang Berhormat semasa pada hari keempat Mesyuarat Pertama dari Musim Permesyuaratan ke-14 Majlis Mesyuarat Negara (MMN) di Dewan Persidangan MMN, Bangunan Dewan Majlis, Jalan Dewan Majlis di sini.

 


 

Source:
Ihsan PELITA BRUNEI

by PELITA BRUNEI

 

If you have any stories or news that you would like to share with the global online community, please feel free to share it with us by contacting us directly at pr@brudirect.com

 

Related News


Teenage Girl Killed In Freak Train Accident

 2018-03-20 09:45:19

Pakistan ISI: Doctors Protest Against Spy Agency Over Beating

 2018-03-20 09:54:35

Stocks Drop in Asia as Tech Rout Adds to Pressures: Markets Wrap

 2018-03-20 10:31:21