FacebookInstagramTwitterContact

 

Jokowi distributes land certificates to S. Sulawesi residents           >>           Hot and wet Chinese New Year with thundery showers in the afternoons            >>           Three drug pushers nabbed in Kota Tinggi           >>           LEADERS FOUNDATION CAMP 2.0           >>           Doa Kesyukuran sempena Ulang Tahun Puja Usia DPMM           >>           Hospital PMMPMHAB adakan Doa Kesyukuran sempena Puja Usia DPMM           >>           Bendera besar berkibar megah di ibu negara           >>           Meet The Kessel Run Millennium Falcon! Lego's 1st 'Solo: A Star Wars Story' Set           >>           UBD, UNISSA, UTB sambut Doa Kesyukuran sempena puja usia DPMM           >>           Google Removes ‘View Image’ Button From Image Search           >>          

 

SHARE THIS ARTICLE
REACH US


GENERAL INQUIRY

[email protected]

 

ADVERTISING

[email protected]

 

PRESS RELEASE

[email protected]

 

HOTLINE

+673 222-0178 [Office Hour]

+673 223-6740 [Fax]

 Upcoming Events


Chinese New Year (16th-17th Jan 2018)
| 00:00 AM


Yes2Malaysia education
February 19th, 2018 | 10:00 AM


Brunei Gastronomy Week
February 23rd, 2018 | 08:00 AM


Negara Brunei Darussalam 34th National Day
February 23rd, 2018 | 10:00 AM

Prayer Times


The prayer times for Brunei-Muara and Temburong districts. For Tutong add 1 minute and for Belait add 3 minutes.


Imsak

: 05:07AM

Subuh

: 05:17AM

Syuruk

: 06:35AM

Doha

: 06:58AM

Zohor

: 12:35PM

Asar

: 03:55PM

Maghrib

: 06:33PM

Isyak

: 07:44PM

 The Business Directory


 

 Bahasa Melayu


  Home > Bahasa Melayu


Strayholders dapat didik pelajar


YANG Amat Mulia Pengiran Anak Raihaanah Hanaa-ul Bolqiah Pengiran Anak Khairul Khalil menyertai Jerayawara Strayholder di Sekolah Yayasan Hassnal Bolkiah

 


 January 4th, 2018  |  10:29 AM  |   608 views

BANDAR SERI BEGAWAN

 

Lebih 200 penuntut Tahun 3 Sekolah Rendah Yayasan Sultan Haji Hassanal Bolkiah (SR YSHHB) mengikuti aktiviti Jerayawara Strayholders 2018 anjuran Peserta Program Eksekutif Muda Kohort Ke-2 yang dikendalikan oleh Institut Perkhidmatan Awam (IPA).

 

Jerayawara berlangsung di Dewan SR YSHHB merupakan salah satu Program Strayholders, bertujuan untuk mendidik dan meningkatkan kesedaran para pelajar sekolah mengenai dengan isu binatang terbiar.

 

Ia juga untuk mendidik serta meningkatkan kesedaran para pelajar dan belia tentang tanggungjawab untuk menjaga binatang peliharaan.

 

Antara yang berangkat menyertai jerayawara tersebut, cucunda Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam, Yang Amat Mulia Pengiran Anak Raihaanah Hanaa-ul Bolqiah binti Pengiran Anak Khairul Khalil.

 

Program yang diadakan juga diisikan dengan pelbagai aktiviti seperti sesi ceramah dan kongsi sama mengenai dengan kepentingan memelihara binatang peliharaan juga aktiviti-aktiviti permainan.

 

Penekanan mengenai dengan penjagaan binatang peliharaan dari pespektif Islam juga disentuh di dalam jerayawara berkenaan.

 

Jerayawara seumpamanya akan diadakan lagi di beberapa buah sekolah kerajaan dan swasta pada hari-hari tertentu sebagai usaha memberikan pendidikan kepada para pelajar serta belia mengenai dengan kepentingan memelihara binatang peliharaan agar ia tidak menjadi terbiar di merata tempat.

 

Program tersebut juga melibatkan seramai 40 sukarelawan daripada kalangan belia bagi meningkatkan ilmu mengenai dengan aktiviti kemasyarakatan, di samping meningkatkan ilmu kepimpinan yang turut disertai oleh beberapa orang pegawai Kementerian Pendidikan dan Kementerian Hal Ehwal Ugama, iaitu Dayang Noor Amal Azirah binti Haji Azlan selaku Ketua Kumpulan, Dayang Nor Amalina binti Haji Abdul Rahim, Dayang Nur Nazurah binti Haji Muhd. Alizul dan Awang Mohd. Hilmy Baihaqy bin Haji Awang Yussof.

 


 

Source:
Ihsan PELITA BRUNEI

by Dk. Siti Redzaimi Pg. Haji Ahmad

 

If you have any stories or news that you would like to share with the global online community, please feel free to share it with us by contacting us directly at [email protected]

 

Related News


Musa Gives Good Report On Ismail To Najib

 2018-02-17 08:53:33

Lunar New Year: Chinese TV Gala Includes 'Racist Blackface' Sketch

 2018-02-17 09:00:59

What Shaped the Stock Market's $3 Trillion Trauma

 2018-02-17 09:43:59