FacebookInstagramTwitterContact

 

BORNEO HOUSING AGENCY: Terrace House in Bengkurong (B$190K, Property Chinese Owned) • Industrial Warehouse in Menglait, Gadong for Rent • Shop house in Gadong (Ground Floor) for Rent • Industrial Shops in Bunut for Sale • Land in Jerudong for Sale • Shop house in Kiulap for Sale (44 years lease, approx 5,000.00 per month rental) • Chempaka Terrace House for Rent (3 bedrooms, B$700.00 per month) • Shop house in Kiarong for Sale (B$380.00) • TEL: +6738732975, +6738839007           >>           Fully furnished office space for rent at Regus Brunei. Call +673-886-2879 or go to www.regus.com.bn           >>           Private Company Urgently Need Houses & Flats for Rent in Bandar Seri Begawan, Kindly Contact the ff. nos. for further information: 242-7623/+673 883-9007           >>           Bolivia Hand Messi-Less Argentina 2-0 Defeat; Colombia Beat Ecuador           >>           FIFA Hands Lionel Messi Four-Match Ban For Insults In WCQ Vs. Chile           >>           Thailand Move Tanaboon Into Midfield But Fall Short In 4-0 Loss To Japan           >>           Vorm, Romero, Robles Are The Premier League's Best Back-Up Goalkeepers           >>           Kebawah DYMM berkenan menerima mengadap           >>           Majlis Doa Kesyukuran Penubuhan Ke-65 tahun Jabatan Penerangan           >>           Brunei - Singapura kukuhkan kerjasama bidang keselamatan           >>           Tingkatkan kemahiran berkomunikasi, kerja berpasukan           >>           Pegawai polis digesa untuk keluar dari zon selesa           >>           Socceroos Seal World Cup Qualifying Win Thanks To Troisi And Sainsbury           >>          

 

SHARE THIS ARTICLE
REACH US


GENERAL INQUIRY

[email protected]

 

ADVERTISING

[email protected]

 

PRESS RELEASE

[email protected]

 

HOTLINE

+673 222-0178 [Office Hour]

+673 223-6740 [Fax]

 Upcoming Events


SCA Nike Football Camp
March 28th, 2017 | 00:00 AM


IHS Carnival, 29 - 31 March
March 29th, 2017 | 08:00 AM


National Level Al-Quran Reading Competition, 30 March - 3 April
March 30th, 2017 | 00:00 AM


SCA Nike PhizzKidz Multisport Camp
March 30th, 2017 | 00:00 AM


SCA Nike ISB Stroke Clinic
March 31st, 2017 | 00:00 AM

Prayer Times


The prayer times for Brunei-Muara and Temburong districts. For Tutong add 1 minute and for Belait add 3 minutes.


Imsak

: 04:53AM

Subuh

: 05:03AM

Syuruk

: 06:21AM

Doha

: 06:43AM

Zohor

: 12:26PM

Asar

: 03:29PM

Maghrib

: 06:30PM

Isyak

: 07:39PM

 The Business Directory


 

 Bahasa Melayu


  Home > Bahasa Melayu


Rakyat diseru dukung usaha kerajaan


MENTERI di Jabatan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan II (Kedua), Yang Berhormat Pehin Orang Kaya Laila Setia Dato Seri Setia Haji Awang Abdul Rahman bin Haji Ibrahim.|Foto: Mohd. Zul-Izzi Haji Duraman, Muhammad Asri Haji Awang Abas

 


 March 21st, 2017  |  09:42 AM  |   194 views

BANDAR SERI BEGAWAN

 

BANDAR SERI BEGAWAN, Isnin, 20 Mac. - Semua rakyat dan penduduk di negara ini diseru supaya terus mendukung serta menyambut baik akan usaha-usaha juga inisiatif-inisiatif yang telah dan akan dilaksanakan oleh pihak kerajaan.

 

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM) dan Menteri Kewangan II (Kedua), Yang Berhormat Pehin Orang Kaya Laila Setia Dato Seri Setia Awang Haji Abdul Rahman bin Haji Ibrahim menyeru demikian semasa membentangkan Ucapan Menggulung Perbahasan pada sesi penutup Persidangan Majlis Mesyuarat Pertama dari Musim Permesyuaratan Ke-13 Majlis Mesyuarat Negara (MMN) Tahun 1438 Hijrah bersamaan 2017 Masihi di Bangunan Dewan Majlis, di sini.

 

Justeru itu, jelas Yang Berhormat, kita perlu bergerak dan bertindak dalam satu barisan yang bersepadu, berkayuh ke destinasi yang sama, selaras dengan pendekatan 'whole of nation approach' agar kesejahteraan yang kita nikmati itu akan dapat terus terpelihara dan berkekalan kepada generasi yang akan datang.

 

Dengan tekad dan azam yang jitu tambahnya serta dengan izin Allah Subhanahu Wata'ala, kita bukan sahaja akan dapat mengharungi cabaran masa kini dengan jayanya, malah akan dapat mewujudkan satu masyarakat perkasa yang dinamik, 'resilient', kukuh dan harmoni, dengan semua usaha yang dirancang.

 

''Alhamdulilah, disepanjang persidangan ini, beberapa cadangan membina dan bernilai tambah juga telah dibawa ke dalam perbincangan dewan ini.

 

Ini termasuklah cadangan dan saranan yang boleh membantu usaha-usaha kerajaan untuk mengembangmajukan lagi sektor swasta dalam menjana aktiviti ekonomi di negara ini dan membuka lebih banyak peluang pekerjaan bagi anak-anak tempatan,'' ujarnya.

 

Yang Berhormat Menteri di JPM dan Menteri Kewangan II (Kedua) juga tertarik dengan cadangan-cadangan mengenai bagaimana NGOs serta para belia boleh melibatkan diri dan seterusnya memberikan sokongan juga menghulurkan sumbangan secara sukarela.

 

''Apa jua saranan dan maklum balas daripada Ahli-Ahli Yang Berhormat amatlah kaola hargai dan ia, InsyaaAllah akan dijadikan sebagai nilai tambah dan 'input' dalam sebarang penelitian dasar dan strategi yang akan dilaksanakan oleh pihak kerajaan, khususnya di JPM dan Kementerian Kewangan berasaskan keutamaan dan keperluan,'' menurutnya lagi.

 

Namun demikian, Yang Berhormat menjelaskan, di mana terdapat juga isu-isu yang ditimbulkan tidak berasaskan pada data dan fakta yang betul serta 'up-to-date'.

 

Oleh itu, Yang Berhormat berpendapat agar ia perlu diambil perhatian sewajarnya bagi mengelakkan kekeliruan, bukan sahaja kepada orang ramai, tetapi juga kepada pengusaha-pengusaha dan pelabur-pelabur asing yang berminat untuk melabur di negara ini.

 

''Malahan terdapat juga saranan-saranan yang ditimbulkan di dalam dewan ini nampaknya dibawakan tanpa sebarang kajian yang secukupnya mengenai punca berlakunya isu berkenaan dan kesan yang mungkin timbul jika saranan tersebut dilaksanakan,'' jelasnya.

 

Menurutnya, jika tidak dikawal dikhuatiri perkara itu boleh membantutkan usaha kerajaan untuk menarik pelabur asing dan menjejaskan keharmonian masyarakat serta kewibawaan dewan berkenaan.

 


 

Source:
Ihsan PELITA BRUNEI

by PELITA BRUNEI

 

If you have any stories or news that you would like to share with the global online community, please feel free to share it with us by contacting us directly at [email protected]

 

Related News


Over 2,000 Kota Marudu Families To Own Land Soon

 2017-03-29 08:35:01

Students Must Swim Before They Graduate, Says China University

 2017-03-29 08:31:41

Saudi Aramco’s Valuation Could Top $1 Trillion After Tax Cut

 2017-03-29 08:52:56